Mit hozott a Build első keynote-ja?

Huh… Amúgy sem gyenge 3 órát végigülni, hát még ha ilyen sebességgel dobálják az ember arcába az agyzsibbasztó újdonságokat. Szerencsére a jó társaság javított a helyzeten. 🙂 Az alábbiakban megpróbálom összefoglalni, hogy mik voltak a Build 2014 első keynote-jának az újdonságai, és miért is ütnek akkorát. Figyelem, wall-of-text is coming!

Számomra kicsit meglepő módon nem az új CEO, Satya Nadella nyitotta a konferenciát, hanem Terry Myerson, az oprendszeres csapat (csapat… hányezer ember? 🙂 ) vezetője.

De körülbelül 5 perc és néhány poén elsütése után át is adta a szót Joe Belfiore-nek. A keynote első óráját a Windows Phone 8.1 bemutatására szánták. Okkal.

Joe gyorsan be is jelentett két új OEMet, amik beállnak a WP-telók gyártók népes táborába közé: Prestigio és Micromax. Előbbit itthon ebook-olvasóiról ismerhetjük, utóbbiról szerintem csak kevesen hallottak hazánkban. Indiai gyártóként kicsit más területen játszik. Kiváncsian várjuk az új, valószínűleg alsó- és középkategóriás telefonokat! Vajon alá tudnak menni árban a Lumia 520-nak? (Ami egyébként a WP eladások tetemes részéért felelős. Csak nem bejön a népnek, hogy a low-end hardveren is teljes élményt nyújt egy mobil oprendszer?)

A rövid hardveres rész után Joe át is tért a szoftverre. Elsőként a bárhol, bármikor elérhető Action Centert mutatta be. Ujjunkat a képernyő tetejéről lefelé húzva (körülbelül, mint a Windows 8 Swipe from the Edge ujjmozdulata) nyithatjuk meg az értesítési központot, ami nem csak az elmúlasztott Toast (felugró?) értesítéseket mutatja, hanem néhány beállítást is gyorsan elérhetünk, mint a Bluetooth, vagy a repülő mód ki/bekapcsolása.

Továbbfejlődik a Lock Screen! Az új API-k nem csak háttérképet cserélhetnek, hanem a zárképernyő teljes megjelenítését is szabályozhatják. Látványos, 45 fokban megdöntött szövegekkel operáló demót mutattak erre, de mintha mondtak volna valami olyat is, hogy ez az API nem lesz publikus a 8.1 indulásakor, csak valamivel utána.

6 oszlop Live Tile! Vagy 3, attól függően, hogy hogy számoljuk. A lényeg, hogy az eddig csak kifejezetten “phabletekre” (még ez a nevük?) engedélyezett 6 oszlopnyi élőcsempe minden 8.1-es eszközön elérhető lesz.

Háttérkép a Startképernyőnek. Ahogy azt már a szivárogtatásokban láthattuk, beállíthatunk egy háttérképet, ami nem a csempék mögött jelenik meg, hanem magukon a csempéken.

Na, itt aztán elszabadult a pokol… 😀

Cortana! A WP digitális személyi asszisztense egy élő csempéről érhető el, de emellett teljesen lecseréli a telefonon lévő keresőt. Röviden: keresés, feljegyzések készítése, emlékeztetők eltárolása, naptárbejegyzések létrehozása, ébresztő beállítása, nomeg hívásindítás, sms-küldés. De! Külső alkalmazások is kiterjeszthetik Cortana képességeit.

Ügyeltek arra, amivel más cégeknek már sikerült betonba rúgni, és egyszerű, átlátható módon kezelhetjük, hogy Cortana milyen adatokkal rendelkezzen rólunk.

Betaníthatjuk Cortana-t, hogy mikor nem szeretnénk, ha elérnének minket (e.: quiet hours), de kik legyenek azok, akiknek a hívását mégis átengedje.

A dolog lényege az lenne, hogy természetes nyelven lehessen utasítani Cortana-t. Amire kiváncsi vagyok, hogy vajon a beszédsítlusa változtatható-e. Pl. ha érzi, hogy valakinek erős skót akcentusa van, idomul-e hozzá – ha kiejtésben nem is, de mondjuk szavak, szófordulatok használatában. Túl sokat akarok, mi? 🙂

Ezután Joe bemutatta, hogy Cortana képes olyan emlékeztetőket is eltárolni, amelyek nem időponthoz kötöttek, hanem helyhez, vagy eseményhez, például ahhoz, hogy hazaérünk, illetve valakivel beszélni kezdünk telefonon keresztül.

Ha már telefonálás, Joe bemutatta, hogy Cortana képes Skype-hívást is kezdeményezni. Hasznos, ha éppen van wifi kapcsolatunk.

Cortana kimerítő – és egyébként poénokkal teletüzdelt – bemutatója után Nick Hedderman lépett színpadra, és…

VPN-támogatás! Elvégre ha már ott van a FullHD felbontású képernyő a kezedben, használd ki! 🙂 Erre is mint egy falat kenyérre vártak a WP hívei az enterprise szférában.

Ide kapcsolódó fejlesztés, hogy a WP8.1 támogatja az s/mime titkosítást, illetve, hogy egy céges e-mail csatolmányainál tiltani lehet azt, hogy menteni lehessen ezeket. Emellett lehetőség van arra, hogy corp-szempontból töröljék a telefon hozzáférését – ilyenkor minden céges alkalmazás, illetve dokumentum törlődik az eszközről.

Megújul a Store app is. Kicsit átszabták a felületet, hogy valamennyire közelebb hozzák a Windows 8 Store-jához.

A Naptár alkalmazás kapott egy heti nézetet. Ezt is sokan fogják szeretni.

Az új Wi-Fi Sense segítségével könnyebben találhatunk ingyenes és megbízható wifiket.

Könnyebb lesz megosztani a wifi-jelszavainkat a Skype- és Outlook-ismerőseinkkel. Hasznos apróság, ha a te kutyád neve is K.e/C-‘s9k?E. (És már marhára nem tudod, hol van, mert nem hallgatott a nevére.)

A normál szoftbillentyűzeten túl bekerült a rendszerbe egy olyan is, ahol az ujjunk felemelése nélkül gépelhetünk. WordFlow a neve, és ahogy azt prezentálták is, jelenleg ez a világ leggyorsabb szoftbillentyűzete.

Megválaszolták a “mikor”-t is: a WP8.1 a következő hónapokban érkezik minden 8.0-t futtató telefonra. Az új telefonok április végén kezdenek szállingózni, előretelepített 8.1-gyel.

 

A laza egyórás WP-ajnározás után (megérdemelte!) áttértek a Windows 8.1 frissítésének újdonságaira.

Internet Explorer Enterprise Mode. Nem, sajnos Picard hajójához még nincs köze, de ettől még a nagyvállalatok számára hasznos lesz, hogy az IE11 innentől képes megjeleníteni a körülbelül a Föld keletkezésének idejéből ránk maradt intranetes weboldalakat. Automatikusan is.

A Metro Modern akkor-is-Metro appok már kitűzhetők a Taskbarra, akár a normál desktop appok. Ráadásul a Taskbart elő lehet hozni Metro appok futtatása közben is.

A Start Screenre kirakták a Power Buttont – könnyebb kikapcsolni a gépet, yeah – és egy Search Buttont, amivel pedig keresni tudunk. Sok user állítólag nem fogta fel, hogy ha gépel, akkor keres. Emellett megjelent az élő csempékre jobb kattintással elérhető felugró menü – most már nem a képernyő alján jelennek meg az opciók a csempékkel.

Ja, és lesz egy “címsora” is a Metro appoknak, de ez eltűnik nem sokkal indítás után, és csak akkor jön elő ismét, ha a képernyő tetejére egerészünk.

A “mikor”-ra a válasz: most. 🙂 A Windows 8.1 Update MSDN előfizetőknek már elérhető, a nagyközönség számára pedig 8-án lesz letölthető Windows Update-en keresztül.

 

David Treadwell lépett színpadra, és a sok inkább-fogyasztói-semmint-fejlesztői dolog után végre megnyitottak egy Visual Studiot. 🙂 Itt másodszor is elszabadult a pokol, amint kiejtették, hogy…

Universal Apps! Lehetőségünk nyílik olyan Metro alkalmazásokat írni, amelyekkel egyszerre célozhatjuk meg a Windows 8.1-et (Illetve RT-t), a Windows Phone 8.1-et, sőt, később az Xbox One-t. Egy alkalmazás, ami fut minden Ms-platformon! Kezd beérni az elmúlt 4-5 év megfeszített munkájának gyümölcse. Én ugyan továbbra is WP7-en élek (tekintve, hogy a Nokia képtelen volt egy normálisan kinéző mobilt elhozni Európába – igen, a 928 és a 929 tetszik csak), de innentől komoly ingerenciát érzek arra, hogy minden WP7 tulajt rábeszéljek az azonnali WP8ra váltásra.

Itt érezhették, hogy a fejlesztők tenyere lassan teljesen érzéketlenné válik a sok tapsolástól, úgyhogy visszaváltottak felhasználói oldalra.

Modern Office, avagy Office  for iPad on Windows. :))) Ahogy sejteni lehetett, nem csak az iPadre adnak ki érintésvezérlésre tervezett Office-t, hanem Windowsra is. Ez az Office egy teljesen új változata, ami nem mellesleg XAML-re és DirectXre épül. (Itt megint lerakhattuk a hajunkat.) A kezelőfelületet teljesen áttervezték, hogy egyszerűbb, intuitívabb legyen ujjakkal vezérelni. Itt mondjuk nem vagyok biztos benne, hogy a tanulási görbe elég meredek lesz, de majd akkor mondok véleményt, ha már használtam, illetve totál tech-analfabéta családtagjaim is használták.

A felhasználói dolgokról aztán áttértek a nagyvállalati dolgokra.

Brokered Components. A Windows Runtime új komponensével egy régebbi .netes alkalmazást ültethetünk át Windows Runtime felett futó Modern alkalmazássá. A UI réteget kell csak megírni, dehát pont ez a lényeg! A demóban egy teljesen átlagos Windows Forms alkalmazás adatelérési rétegét húzták be egy Modern alkalmazás alá. Black magic, és működött.

Open-source lett a WinJS. A Microsoft felrakta a GitHubra a WinJS forráskódját, azzal a céllal, hogy a közösség által (is) fejlesztett multiplatform osztálykönyvtárrá tegye.

A sok fejlesztgetős dolog után kiderült az is, hogy amivel ezt ki is próbálhatjuk, a Visual Studio 2013 Update 2 RC állapotban már elérhető MSDN-en, valamint hamarosan elindul a WP8.1 dev preview program is.

Itt áttértek az Xboxra (Universal apps!), majd a Kinectre, annak is a Windowst célzó változatára. Ennek kapcsán felmerült a DirectX12 kérdésköre is, és láthattuk, ahogy PC-n futtatnak egy Xbox One-os játékot. (Forzát, mert férfias rally-programot nem képesek kiadni. :p) Elég szép átjárhatóság.

Később azt is bejelentették, hogy a Windowst (mindegyiket, illetve bármelyiket) ingyenessé teszik a 9″-nál kisebb eszközökre.

Egy rövid kitérő után a még gyerekcipőben járó “Internet of Things” dologra, aztán ismét Windows 8.1 Update jóságok. A Universal Appok ablakban is futnak majd, illetve kapunk egy élőcsempékkel teletüzdelhető Start Menüt. Erre inkább nem mondok semmit. 🙂

Stephen Elop lépett színpadra, aki most éppen a Nokia és a Microsoft közötti limboban lebeg valahol.

Ha eddig nem lett volna világos, minden WP8-as eszköz megkapja a WP8.1-et.

Lumia 930. Leginkább az itthon nem elérhető 929-re hasonlító (oké, tökugyanolyan) high-end teló, 5″-os FullHD kijelzővel, 20MP-es kamerával, 2.2GHz-es Snapdragon 800-as procival, drótmentes töltéssel.

(Egyébként valaki árulja már el, hogy ez miért jó! Ez nem wireless. Wireless az lenne, ha hazaérek, és a telóm automatikusan töltődni kezd, mert a konyhában be van dugva a konnektorba az adapter, ami a levegőben teríti a delejt. Nyilván, nem azt mondom, hogy ilyennek kellene lennie, de marhára nem értem, mi akkora dolog azon, hogy nem egy kábelt dugok a telóba, hanem ráteszem valami párnára.</end_rant>)

Lumia 630 és 635. Olcsó WP-telók, 1.2GHz-es Snapdragon 400-zal; a 630-asból készül dualsimes változat is. A több sim együttes kezelését gyönyörűen megoldja az oprendszer! Egyébként a kép alapján nekem úgy tűnt, hogy ezeken már softkeyek vannak a dedikált kapacitív gombok helyett.

Nagyjából ennyi. Ezek után Satya Nadella, az új CEO lépett színpadra, és a világ minden pontjáról begyűjtött kérdések közül válaszolt néhányra. Érdemes megnézni a videót, legalábbis ezt a részét, tényleg az az érzése az embernek, hogy Nadella tudja, miről beszél, és nem csak eladni akarja a termékeket, hanem jobbá tenni, hogy a fejlesztőknek könnyebb dolga legyen eladni a saját termékeiket. Kis túlzással azt mondhatnánk, szemléletváltás. 🙂

Később posztolok majd egy cikket linkekkel az itt látottakra, illetve kövessetek minket ma is twitteren (#buildhu), valamint a liveblogon: http://buildliveblog.azurewebsites.net/. (A csodálatos wordpress épp annyira jó, hogy képtelen beágyazni a linket, én meg nem fogok szórakozni vele.)

Szerző: Fülöp Dávid

I'm a software developer, trainer, Microsoft MVP interested in .NET and related technologies. Currently mostly .NET Core, Docker, Kubernetes...

4 című bejegyzés “Mit hozott a Build első keynote-ja?” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

  1. Lumia 920-al használom a qi-t day 1 óta, és imádom! Rengeteg előnye van, pl:

    1) éjszaka is ott a párna az éjjeliszekrényen a vaksötétben, nem csúszott le az ágy alá, nem kell keresgélni.
    2) holt részegen is fel tudod tenni töltőre
    3) fel tudod kapni a töltőről bármikor ha hívnak, nem kell kábellehúzással baszakodni
    4) könnyű töltőre rakni, nincs olyan “nincs kedvem most kábelt keresgélni” érzésed, akkor se ha hulla fáradt vagy
    5) vakulnak tőle a parasztok

    +1: CSAJOZÓS!

    Kedvelés

    1. Argh, szóval tényleg ez a legérdekesebb pont. 😀
      1) A kábel se csúszik le.
      2) Kábelre is.
      3) Még ezzel sem volt gondom, de oké, mondjuk fél pont. :p
      4) A kábel mindig ugyanott van. Ahogy a párna is. (Nálam konstans lóg ki a monitor alatt, szóval ott van, amikor kell.)
      5) Pontosan.
      +1: nincs szükségem mankóra. :p

      Értemén, hogy kényelmes, meg jó, ha lenne, használnám. Az zavar, hogy ezt úgy állítják be, mintha nagyságrendekkel jobb lenne, mint a kábeles megoldás.

      Kedvelés

Hozzászólás